Как да изберем дамаска за тапициране на мебели?

Как да изберем дамаска за тапициране на мебели?

Полезни съвети за при избор на подходяща дамаска за претапициране на мека мебел

Преди да изберете материята, с която ще бъдат претапицирани Вашите мебели, си задайте следните въпроси:

 –Готови ли сте да жертвате практичността в името на красотата на тапицерията и да полагате прекомерни усилия да се грижите за нея?

 -Имате ли домашни любимци у дома? 

Ако отговорът е „да“ – обърнете внимание на материалите с по-висока устойчивост, като замърсявания, износване, изрязване и драскотини. Тъканите от този тип са с тефлоново импрегниране.

  Ще спите ли ежедневно на претапицирания  диван?

Ако отговорът е „да“,  изберете дамаска с високо съдържание на синтетика: тя е по-здрава и устойчива.

 –Ще използвате ли постоянно дивана или стола като място за почивка?

Ако е така, изберете тапицерия, която е лесна за поддръжка.

 Представяме Ви кратка информация за различните видове текстилни дамаски

  ›Дамаски Микрофибър (синтетичен велур)

Това е тапицерски плат направен от полиамид, наподобява кадифе и велур в своята структура.Той е популярен поради своята мекота ,висок праг на износо-устойчивост, антистатичност (не задържа статично електричество),лесна поддръжка и богата гама от цветове.

   › Дамаски Flock

Този вид плат е измислен в Китай през първи век пр.Хр. При него повърхностния слой е залепен за основата със смола.Тези дамаски са много издръжливи, подходящи са за жилища с домашни любимци .Благодарение на специално покритие върху плата той не е чувствителен към влага, мърсотия и термични тестове. Изключително лесно се поддържа- в повечето случаи са достатъчни само сапун и вода при отстраняването на зацапани участъци.

  › Жакардови Платове

Жакардът носи името на изобретателя на тъкачния стан Жозе Мари Жакард.Този вид дамаска и до ден днешен се произвежда на тъкачни станове.Изработен е от памук,синтетични или смесени влакна.Той е ” Дишаща тъкан” -има висока степен на пропускливост на въздуха ,което осигурява постоянен комфорт при ползване.

  › Промазка

Предимствата на тази дамаска са ниските и цени и лесното поддържане.

Цвета е най важната причина поради която хората се спират на даден плат.Студените и топли цветове влияят на настроението в стаята.Избягвайте много ярки и смели цветове дамаски , ако помещението което обзавеждате е малко.

Надяваме се статията ни да помогне да се намери точната материя за Вашия тапициран диван, фотьойл или стол, която ще се хареса на всички членове на семейството.

Коментарите са изключени.